Over ons

Ans en Jan

Zorgboerderij ’t Hamel wordt sinds augustus 2009 gerund door Ans Rijpkema en Jan Nijboer. Hun gezin telt drie kinderen, die inmiddels allemaal uitgevlogen zijn. Eens per week komen de drie kleinkinderen buurten op de boerderij; dan heeft Ans een oppasdag.

Voor Ans loopt de combinatie van zorg en groen als een rode draad door haar leven. Zelf opgegroeid op een boerderij in Friesland, ging ze werken in de jeugdhulpverlening. Later werkte ze een aantal jaren op een kwekerij en combineerde ze een natuurvoedingswinkel aan huis met huishoudelijke hulp, voornamelijk bij ouderen. Daarna volgden de kinderopvang in Wijhe en een managementfunctie bij een grote kinderopvangorganisatie in Zwolle.

Sinds eind 2011 is Jan ook op ’t Hamel komen werken. Jan is net als Ans afkomstig van een boerderij. Als boerenzoon groeide hij op nabij Wijhe, op de Boerhaar. Bijna zijn hele leven heeft Jan in de begeleiding en hulpverlening gewerkt. Na de opleidingen Pedagogische Academie en HBO Inrichtingswerk heeft hij jarenlang in de jeugdzorg gewerkt. Daarna volgde jeugdpsychiatrie en studentenbegeleiding. Voordat Jan op ’t Hamel werkte was hij werkzaam bij een zorgboerderij gericht op arbeidsreïntegratie.

De droom om zelf een boerderij te hebben, is in 2008 gerealiseerd met de aankoop van ’t Hamel, onderdeel van landgoed De Gelder. Het aanbieden van zorg aan ouderen op deze boerderij is een min of meer logisch uitvloeisel van ons verleden. Onze liefde voor de het buitenleven, de boerderij, de natuur en onze ervaring in de zorg komen op ’t Hamel samen. Met een team van medewerkers en vrijwilligers zetten we ons iedere dag vol passie in om een bijdrage te leveren aan een ‘gezond dagje geluk’ voor onze deelnemers.

Jan en Ans
Medewerkers

De dagelijkse begeleiding wordt gedaan door een team van professionele medewerkers. Alle medewerkers zijn gediplomeerd en hebben een opleiding of achtergrond in de zorg voor ouderen. Naast Ans zijn dat Gerni Strijdveen, Mieke van de Streek en Karlien Kardijk. Elke dag zijn twee van hen op de boerderij aanwezig en verantwoordelijk voor de deelnemers en dagbesteding. Daarnaast is wekelijks José Elshof werkzaam als huishoudelijke hulp.

Vaste medewerkers
Vrijwilligers

Het team van medewerkers wordt aangevuld met hulp van vele vrijwilligers. De vrijwilligers helpen met verschillende werkzaamheden op de zorgboerderij. Tijdens de dagbesteding is er hulp van Maria en Esther (maandag), Gerard (dinsdag), Hermien (woensdag), Lizanne (donderdag) en Maria en José (vrijdag). Dankzij hun inzet is er extra ruimte voor individuele activiteiten (bijv. samen op de duofiets of een wandeling maken) en bieden zij onze medewerkers ondersteuning bij meer intensieve activiteiten.

Dagelijks wordt er een verse, warme maaltijd bereid, veelal met groenten uit eigen moestuin. Op woensdag kookt vrijwilligster Jos en Mieny kookt eens per maand op vrijdag. De overige dagen zorgt Jan zelf voor de maaltijd.  

Rondom de boerderij en op het erf is er hulp in de moestuin door Loes en Agnes, verzorgt Adèle de bloementuin en helpt Wim bij grotere buitenklussen als snoeien en maaien. Onze klussers Gerrit, Peter en Jos voeren verschillende (onderhouds-)werkzaamheden op het erf en aan de gebouwen uit. Daarnaast onderhoudt Wim de website en zorgt medewerker Karlien voor onze facebookpagina.

Tot slot is zorgboerderij ’t Hamel erkend leerbedrijf en draait er regelmatig een stagiaire mee om praktijkervaring op te doen.

Interview met Ans in Noaber 2015

De taxibusjes rijden rond vier uur langs de Soestwetering bij Wijhe om de tien ouderen met een geestelijke of lichamelijke beperking op te halen bij zorgboerderij ’t Hamel. Ze hebben er weer een prachtige dag op zitten. Buiten op het platteland met natuur, de boerderij en dieren om zich heen. Het voorlezen in de eigen streektaal is een hoogtepunt, een feest van herkenning. Het doet ze zichtbaar goed ...

Lees hier het volledige interview